Svaner og gæs
Knopsvane* – fåtallig ynglestandfugl. Tidligere i 1960-70’erne en sjælden ynglefugl, og frem til midten af 00’erne, har der ikke været årlig succesfuld yngel. Siden da virker det, som om to par har delt mosen mellem sig med et par i Smørmosen omkring fugletårnssøen og et par i Fedtmosen.
Svanerne i mosen er som oftest mærket med tydeligt aflæselige plasticringe.
Svanehunnen med gul ring YY5 har været ynglende i Fedtmosen i over ti år. Indtil videre har hun haft tre forskellige mager. Se mere om svanen med YY5.
Sjældne trækgæster:
Sangsvane (68 obs)
Pibesvane (4 obs)
Grågås* – almindelig yngletrækfugl. Fra omkring 1977 har bestanden etableret sig med først 1-2 par – dernæst flere år i 1980’erne uden ynglesucces – og igen langsomt stigende til 7 par i 2009. Reden ofte synlig fra mosens stier, hvor parret skiftes til at ruge fra marts måned. I foråret opholder der sig 20-30 ungfugle på markerne – efterår og vinter op til over 200 individer.
Blisgås ses på træk i familieflokke og lejlighedsvist enkeltindivider eller som det skete i marts 2021 familieflok, der raster i mosen.
Se observationer af Blisgås på Dofbasen.
Sædgås ses i to former tajgasædgås (foto) og tundrasædgås. Begge arter noteredes under et frem til 2016, og det er sandsynligt at der har været tale om tajgasædgæs, da tundrasædgåsen er sjældnere i vores del af landet.
Kortnæbbet gås er truffet en enkelt gang i mosen.
Se observationer af Kortnæbbet gås på Dofbasen.
Bramgås jævnlig trækgæst – ses overflyvende i flokke. Enkelte individer slår sig ned for rast.
Sjældne trækgæster:
Canadagås (39 obs, ses trækkende på foto)
Nilgås er set tre gange i 2008, 2022 og 2024, hvor en enlig nilgås holdt til i et par dage på Kildegårdens jorders vestlige del. Der er tale om en invasiv art, der ikke hører naturligt til i dansk natur, og Miljøstyrelsen opfordrer til at den bekæmpes/udryddes . (12.4.2024)
Knortegås er set trækkende – en flok på 60 – i 1993.
Ænder og skalleslugere
Gråand* – almindelig ynglestandfugl. Yngler i mosen og i haver i det omliggende villakvarter. Svært at opgøre antal ynglepar – måske 10. I Svanesøen kan der være op til 50 rastende ænder og i Fugletårnssøen 20-30 rastende.
Troldand* – fåtallig yngletrækfugl. Fra 2006 er registret ynglepar i Smørmosen. Det er usikkert om den fortsat er ynglende. Den er sky og holder sig i utilgængelige dele af mosen.
Hvinand – Tidligere sjælden sommergæst, nu regelmæssig. Registreret i Nattergalesøen årligt siden sommer 2013 – også par. Der er opsat tre kasser til hvinand i mosen – en i Smørmosen og to i Fedtmosen. Nydam ved Bagsværd Sø huser en lille population af hvinænder, så arten er ynglende inden for Gladsaxes kommunegrænse. I foråret 2020 er der registreret rugende hun i kassen ved Nattergalesøen. Der er tillige set en hun med 2 pull. 1. maj 2020 i regnvandsbassinet ved Valnæsvej/Gammelgårdsvej.
Krikand ses jævnligt rastende i mosen. De ses ofte i Krebsekloen helt oppe ved Kildegården. I foråret 2021 sås op til 14 krikænder rastende i Kildesøen – både hanner og hunner.
Se observationer af krikand i Dofbasen.
Knaranden har været en sjælden gæst i mosen med fire registreringer i DOF-basen frem til efteråret 2021. Et par blev set i Tårnsøen i slutningen af august af Peter G. og undertegnede. Siden 24. oktober har et par befundet sig i Stadagersøen (set af Anne H.), og de er her stadig i slutningen af november.
Taffeland sjældnere gæst i mosen. Ynglede tilbage i 1970-erne.
Se observationer af taffeland i Dofbasen.
Fåtallige og sjældne gæster
Gravand (2 obs),
Spidsand (4 obs),
Atlingand (3 obs),
Ederfugl (10 obs),
Sortand (2 obs)
Stor skallesluger – fåtallig trækfugl (53 obs). Ses efterår og vinter i de større søer.
Se observationer af stor skallesluger i Dofbasen.
Lille Skallesluger er set et par gange i 2012 og igen senest marts 2021, hvor et par gæstede mosen i flere dage.
Se observationer af lille skallesluger i Dofbasen.
Kilder til ældre observationer:
Bjarne Jensen (BJ):’Ugler i mosen – En naturbeskrivelse af Smør- og Fedtmosen’ Martins forlag 1978.
Carsten Rahbek (CR):’Smør- og Fedtmosen – en undersøgelse af fuglepopulationen’ speciale 1984.